AMAZAKE JAGLANE BEZGLUTENOWE BIO 370 g – TERRASANA

24,70  brutto

Brak w magazynie

Poinformuj mnie, kiedy znów pojawi się w koszyku

SKŁADNIKI
woda, proso*, koji* (ryż*, Aspergillus oryzae), sól morska. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Amazake jaglane – japoński fermentowany słodki deser jaglany o wszechstronnym zastosowaniu. Może być stosowany również jako naturalny słodzik. Idealny dodatek do puddingów, budyni, smoothies, a także do smarowania naleśników, herbatników, wafli lub ciast.
Powstaje w procesie bezalkoholowej fermentacji gotowanego prosa przy pomocy szczepu koji (Aspergillus oryzae) przez ok. 6 – 10 h. Zaskakująco intensywna słodycz powstaje przez rozkład skrobi zboża przez liczne enzymy trawienne koji na łatwo przyswajalne i lekkostrawne naturalne cukry proste. To sprawia, że Amazake jest wyjątkowo słodkie i wyjątkowo lekkie zarazem.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 528 kJ/125 kcal
Tłuszcz: 0,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 25 g
w tym cukry: 14 g
Błonnik: 2,6 g
Białko: 3,3 g
Sól: 0,1 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
– pudding: zawartość słoika (370 g) rozpuścić w 350 ml wody, napoju sojowego lub soku owocowego. Intensywność słodkiego smaku można regulować – dla mniej słodkiego smaku dodaj wodę, dla słodszego smaku dodaj sok owocowy.
Dodaj 1-2 łyżki skrobi z kuzu do kilku łyżek zimnej wody. Krótko zamieszaj, aby rozpuścić skrobię z kuzu. Podgrzej mieszankę amazake ze skrobią z kuzu, aż budyń stanie się wystarczająco gęsty.
– napój: zawartość słoika (370 g) rozpuścić w 525 ml wody. Dodaj łyżeczkę startego imbiru.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

Informacje dodatkowe

Waga0,58 kg
Producent