Suszone daktyle

Co to są daktyle? To owoce pestkowe daktylowca, który uprawiany jest głównie w południowo — zachodniej Azji, północnej Afryce oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Daktyle nazywane są „chlebem życia”, a to dzięki wartościom odżywczym oraz zdrowotnym, które występują w daktylach.  Jakie są te wartości odżywcze daktyli? Daktyle suszone i ich właściwości zdrowotne — dlaczego warto je włączyć do swojej diety? Sprawdź!

Pokaż filtry i kategorie

Wyświetlanie wszystkich wyników: 13

Pokaż filtry i kategorie

Wyświetlanie wszystkich wyników: 13

Wartości odżywcze suszonych daktyli

 

Daktyle suszone zaskoczą Cię swoimi wartościami odżywczymi. Ten mały owoc posiada ich naprawdę wiele i wprowadzenie jej do swojej diety w formie zdrowej przekąski czy deseru wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. 

 

Wartość odżywcza daktyli jest szczególnie doceniona przez osoby aktywne, które dołączyły je do swojej diety. Suszone daktyle są źródłem błonnika, minerałów, witamin, przeciwutleniaczy, a także salicylanów. Salicylany, które występują w daktylach, mają podobne działanie jak aspiryna. Na świecie uprawianych jest wiele odmian daktylowców, jednak najczęściej wybierane odmiany to Medjool oraz Deglet Noor. 

 

Obie odmiany są wysokokaloryczne, dlatego polecane są osobom aktywnym fizycznie. Proste cukry dostarczają wiele energii — trzeba pamiętać, by spożywać umiarkowaną ilość daktyli dziennie. Spożycie ich zależy również od stosowanej diety, ponieważ jak już wspomniano, są one wysokokaloryczne. Nie powinno się ich spożywać w godzinach wieczornych, dlatego że cukier, który rozkładać się będzie przez noc, odkłada się w postaci tłuszczu. 

 

Suszone daktyle są bogatym źródłem błonnika oraz białka, a także są bogate w witaminy: B, C, A, K, E — w zależności od odmiany daktyli witaminy występują w różnych proporcjach. Posiadają również wiele minerałów, takich jak: żelazo, magnez, potas, sód, cynk, wapń i fosfor. 

 

Suszone daktyle i ich właściwości zdrowotne

 

Błonnik, który występuje w suszonych daktylach, wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit — zapobiegając zaparciom, biegunkom. Suszone owoce daktylowca pomagają w regulacji cholesterolu w organizmie, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby związane z układem krwionośnym, między innymi: zawał serca, miażdżyca czy zakrzepica.

 

Potas natomiast pozwala na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi, zapobiegając w ten sposób występowania nadciśnienia tętniczego. 

 

W suszonych daktylach występują salicylany, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego i krwionośnego. 

 

Witaminy, które są w suszonych daktylach, bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Zaleca się ich spożycie osobom, które mają problemy z bezsennością lub żyją w długotrwałym stresie. Proste cukry będące w daktylach są źródłem energii.

 

Suszone daktyle — skład

 

Daktyle mogą różnić się swoim składem w zależności od odmiany — główne różnice można zauważyć w składzie witamin. Daktyle z odmiany Deglet Noor nie zawierają dużej ilości witaminy A i C, a w odmianie Medjool jest duża ilość witaminy A i B6 – jednak nie posiada w ogóle witaminy C w swoim składzie. Medjool w porównaniu do Deglet Noor w składzie ma dużo więcej wapnia i magnezu, ale dużą mniejszą ilość kwasu foliowego. Reszta witamin występuje w podobnej ilości procentowej.

 

Daktyle suszone są źródłem błonnika, który jak już wcześniej wspomniano, wspomaga pracę układu pokarmowego. Proste cukry, które są szybko wchłaniane przez organizm, są źródłem energii. Trzeba jednak pamiętać, że suszone daktyle są wysokokaloryczne, a w 100 g tych owoców jest około 280 kalorii. 

 

Daktyle a cukrzyca — kiedy nie wolno jeść suszonych daktyli?

 

Suszone daktyle kwalifikują się do produktów o średnim indeksie glikemicznym. W daktylach występują proste cukry, a ich naturalna słodkość sprawia, że często stosowane są one jako zamiennik cukru w wypiekach czy deserach. 

 

Osoby chorujące na cukrzycę nie powinny wprowadzać do swojej diety suszonych daktyli ze względu na bardzo wysoki poziom cukru w owocach. Spożywanie daktyli przez diabetyków może spowodować bardzo wysoki skok cukru w organizmie. 

 

Nie tylko cukrzycy powinni się wyrzec daktyli suszonych w diecie, dotyczy to również osób cierpiących na migreny, nieżyt żołądka, kolkę oraz wzdęcia. 

 

Dlaczego warto kupić suszone daktyle w Biomarkecik.pl?

 

W sklepie internetowym Biomarkecik.pl zakupisz daktyle suszone, które pakowane są w różnej gramaturze. Możesz kupić małą paczkę tej przekąski lub większą, w zależności od Twoich potrzeb. Jak już wcześniej wspomniano, daktyle mogą być spożywane jako przekąska, ale równie dobrze możesz zrobić z nimi deser. W internecie jest ogromna ilość przepisów z użyciem daktyli. 

 

Dlaczego warto kupić suszone daktyle w Biomarkecik.pl? Odpowiedź jest bardzo prosta! Pochodzą one z ekologicznego gospodarstwa, dzięki czemu masz pewność, że Twoja przekąska zawiera wszelkie wartości odżywcze i prozdrowotne bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników. Możesz cieszyć się bio daktylami i tym, że masz realny wpływ na otaczające nas środowisko, ponieważ ekologiczne gospodarstwa dbają o otaczający nas świat. Pamiętaj, możesz spożywać suszone daktyle codziennie — jednak należy pamiętać o ich wysokiej kaloryczności.