Kremy orzechowe i inne

Krem z orzechów wzbudza wiele kontrowersji wśród osób będących na diecie, ponieważ jest on wysokokaloryczny i tłusty. Jednak trzeba nadmienić, że krem orzechowy to tak naprawdę zmielone orzechy danego gatunku. Więc tłuszcz ten jest zdrowy, a dodatkowo masło orzechowe zawieraj wiele innych ważnych wartości odżywczych. Sprawdź, czemu spożywanie kremu z orzechów jest zdrowe!

Pokaż filtry i kategorie

Wyświetlanie 1–15 z 93 wyników

Pokaż filtry i kategorie

Wyświetlanie 1–15 z 93 wyników

Czy kremy orzechowe są zdrowe?

 

Tyle ile jest rodzajów orzechów na świecie tyle można zrobić rodzajów kremów. Nasuwa się jednak pytanie, czy ten przysmak w postaci masła jest zdrowy? Każdy rodzaj orzechów ma inne wartości zdrowotne i odżywcze. Do właściwości odżywczych kremów orzechowych można wymienić wysoką zawartość białka oraz błonnika. W skład wchodzą również witaminy z grupy B oraz witamina E, ale również składniki mineralne takie jak: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, mangan, miedź i selen. W kremie z orzechów występują kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone.

 

A jak spożywanie masła orzechowego wpływa na nasze zdrowie? Włączenie kremu orzechowego do swojej diety przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo — naczyniowego, takich jak: zawał serca czy udar. Zmniejsza również stężenie glukozy po spożytym posiłku, a także zwiększa uczucie sytości. Jednak najważniejszy jest skład produktu i warto wybierać te, które nie mają dodatku cukru czy konserwantów. 

 

Kremy orzechowe — do czego można je wykorzystać?

 

Zastosowanie kremów orzechowych jest naprawdę szerokie w kuchni: od przystawek, dań głównych, aż po desery. Do deserów idealnie sprawdzą się: krem orzechowy do tortów, krem orzechowy bez masła czy też krem z orzechów włoskich do tortów.  Torty z masą orzechową to klasyk wśród deserów. Oczywiście nie tylko do tortów nadaje się ten produkt, ale również do lodów, kanapek czy koktajli. Mus kokosowy to delikatny dodatek do tortów czy ciast. 

 

Natomiast pasta orzechowa to najwyższej jakości zmiksowane orzechy bez dodatku cukrów. Pastę można wykorzystać dodając ją do tortów, ciast, drożdżówek czy po prostu na kanapkę. 

 

Tahini to pasta sezamowa, która najczęściej wykorzystywana jest w kuchni wschodniej do przyprawiania różnego rodzaju mięs, ale coraz częściej spotykana jest na europejskich stołach.

 

Kremy orzechowe — z jakich orzechów? 

 

Oczywiście krem orzechowy można zrobić z każdego rodzaju orzechów. Do najchętniej wybieranych należy krem z orzechów arachidowych. Na rynku coraz częściej pojawiają się masła orzechowe z przeróżnych orzechów. Na sklepowych półkach do wyboru jest między innymi:

  • krem z pistacji,
  • krem z orzechów laskowych,
  • krem z migdałów,
  • krem z orzechów nerkowca,
  • krem z sezamu (tahini).

 

Dlaczego warto kupić kremy orzechowe w Biomarkecik.pl?

 

Wiadomo jak powstaje krem orzechowy i z jakich rodzajów orzechów jest dostępny na rynku. Jednak warto zwrócić uwagę na jego skład, żeby spożywanie go przyniosło Ci zdrowotne skutki, a nie odwrotnie. Wielu producentów dodaje do masła orzechowego dodatkowo cukier i inne konserwanty — niestety nie wpływa to dobrze na zdrowie. W Biomarkecik.pl masz dostęp do kremów orzechowych, które należą do ekologicznej żywności. Nie mają one dodatkowych konserwantów i cukrów, dlatego możesz z nich korzystać z czystym sumieniem.