SKŁADNIKI
ziarno orkiszu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami. Orkisz można zmielić, otrzymując pełnoziarnistą mąkę orkiszową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast. Ugotowany i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany orkisz gotować w świeżej, osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja orkiszu na 3 porcje wody) ok. 90 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1428 kJ / 338 kcal
Tłuszcz – 2,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
Węglowodany – 62 g,
w tym cukry – 1,0 g
Białko – 12 g
Sól – 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.